De Gemeenteraad van Eemnes heeft onlangs de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld. Dat  was nodig omdat een aantal regeltjes aan modernisering toe waren.

Net als hondenpoep is ook paardenmest in dit paardendorp een bron van ergernis. Het College had dus bedacht dat een ruiter van een paard dat wat laat vallen in de bebouwde kom dit meteen moest opruimen. Op zich een loffelijk streven maar.. Hoe dan?

De ruiter rijdt op zijn paard door ons dorp, en oeps… het paard heeft hoge nood en deponeert het een en ander op het fietspad. De ruiter moet dan afstappen, de rommel opscheppen met een schep die hij /zij dan kennelijk geacht wordt bij zich te hebben en het spul dan in een zak doen en meenemen naar een plaats waar jet het kan deponeren. Niet alleen onhandig maar in bepaalde situaties ook verkeersonveilig.

Niet erg praktisch oordeelde ook het CDA. Er kwam een amendement van die partij waarin staat dat de ruiter paardenmest die zijn of haar paard heeft laten vallen binnen drie uur na de daad opruimt. De ruiter moet dan na het paardrijden op de fiets terug naar de plaats delict om de rommel op te ruimen.

Ook weer leuk bedacht en nog aangenomen ook, maar nu hebben we echt een voorbeeld van onzinnige niet te handhaven regeltjes gemaakt. Want let op: Dhr L. Luke rijdt op zijn Jolly Jumper door Eemnes en het paard besluit op het fietspad langs de Wakkerendijk, binnen de bebouwde kom een behoorlijk plakkaat te laten vallen. Wat te doen?  Prikken we er een vlaggetje in met de tektst "Dhr L. Luke op Jolly Jumper om 15:26?"  De dienstdoende BOA die toch al niets te doen heeft omdat er in Eemnes toch nooit illegaal vuurwerk wordt afgestoken, gaat vervolgens posten bij de mest om vast te stellen of deze inderdaad voor 18:26 plaatselijke tijd is verwijderd. Zo niet; dan volgt een boete…

In de realiteit is het plakkaat door enige tientallen fietsers tot moes gereden; en denk je nu echt dat een ruiter er een vlaggetje bij gaat zetten of zoiets? Natuurlijk niet! Er is immers nooit door enig toezichthouder te achterhalen wie de dader is en of de overtreding binnen drie uur ongedaan is gemaakt; behalve als het gaat om een heterdaadje waarbij dan na drie uur gecontroleerd dient te worden of de rommel weg is. En dan nog… er kan in de tussentijd nog wel een tweede paard iets bij hebben gedaan. Bewijs dan maar eens wie de dader is.

Al met al dus een onzinnig politiek stuntje van het CDA om wat ruiterstemmen binnen te halen ten koste van een hoop onzinnige rompslomp. Missie geslaagd; de paarden blijven op de weg mesten, niemand die er wat aan doet. We kunnen alleen maar hopen dat de ruiters zelf de verantwoording nemen om het op te ruimen. Met wat nieuwe regeltjes maken lukt het in ieder geval niet.


email aan VVD Eemnes: info@vvdeemnes.nl