De VVD Eemnes heeft in haar verkiezingsprogramma al aangegeven de hondenbelasting te willen afschaffen.

 (klik HIER voor het verkiezingsprogramma)

Deze belasting die sinds de middeleeuwen geheven wordt, was ooit bedoeld om de overlast van zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast werden  honden als trekdier voor de hondenkar gebruikt waardoor transportbelasting geheven werd. Tegenwoordig wordt de hondenbelasting gerechtvaardigd vanuit het principe de vervuiler betaalt om zo de kosten voor het opruimen van de hondenpoep te dekken. De belasting vloeit echter naar de algemene middelen waardoor een gemeente de opbrengsten overal voor mag gebruiken.

De Eemnesser VVD vindt deze belasting niet meer van deze tijd en bovendien niet gerechtvaardigd.  Het zijn nl niet alleen de honden die voor poep overlast zorgen, katten, paarden en vogels doen dit net zo goed in de openbare ruimte.

Gestuntel in raad

PvdA was na onze 1e aanzet, direct te porren voor ons voorstel deze belasting af te schaffen. Helaas haalde onze motie uit 2018  toen geen meerderheid. Deze maand kwam tot onze verrassing het CDA ineens met een motie om de hondenbelasting af te schaffen. Tot onze nog grotere verbazing verschuilde de PvdA zich ineens achter het feit dat de begroting nu niet aan de orde was en werd de motie af geserveerd. Hoezo? Een motie kan ook aangenomen worden onder voorwaarde dat deze pas bij de volgende begroting wordt ingezet zodat er dekking voor de kosten gevonden kan worden. De wethouder van de PvdA zal nu eerst het hele hondenbeleid evalueren en erop terugkomen, ook dit kan nadat een motie is aangenomen.  Van uitstel komt afstel. 

De Eemnesser VVD zal bij de volgende begrotingsbehandeling onze motie uit 2018 weer uit de kast halen mocht het college nog niet met een voorstel hiervoor gekomen zijn en kijken of PvdA en CDA dan wel mee willen stemmen. Jammer voor al die jaren teveel betaald belasting voor onze inwoners.


email aan VVD Eemnes: info@vvdeemnes.nl